Grungen er tilbake – finn frem flanellskjorta!

Best two rock voices I’ve heard in the last few years both have been from grunge bands: it’s Eddie Vedder from Pearl Jam and the other one is Chris Cornell from Soundgarden.
Bruce Dickinson (Iron Maiden)

Soundgarden gjør comeback etter en pause på 12 år, annonserte Chris Cornell på sin egen Twitterside her om dagen. En gledelig nyhet for alle som liker Grunge rock!

Grunge rocken fødes
Grunge rocken eller Seattle rock, som den også blir kalt, var et fenomen som oppstod på slutten av åttitallet – men det var først på nittitallet at grunge rocken ble populær og toppet listene i USA og rundt om i Europa. Stilen skulle i utgangspunktet være en videreføring av indi/alternativ/garasje/- rocken, men etter hvert som musikkstilen til de forskjellige grungebandene utviklet seg i forskjellig retning, så ble sjangeren en felles betegnelse for musikk fra Seattle.

Fellesnevneren for grunge er musikk med tunge, dype, ”grungy” toner med et mørkt uttrykk. Tekstene er ofte fylt med angst og sosial fremmedgjøring, apati og et ønske om frihet. Neil Young regnes av mange som gudfaren til grungebandene. Han inspirerte både Pearl Jam, Nirvana og Sonic Youth.

Band som Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana og Soundgarden anførte bevegelsen som ofte gav seg ut for å være venstreorienterte og samfunnskritiske.

Soundgarden
Soundgarden ble startet i 1984. Bandet var, sammen med Green River (forløperen til Mudhoney, Mother Love Bone og Pearl Jam), banebrytende i sjangeren som senere fikk navnet grunge. Soundgarden har solgt 8 millioner album i USA. Soundgarden fikk sitt store gjennombrudd først i 1994 med albumet Superunknown. Singelen Black Hole Sun ble en stor hit.

Chris Cornell og Eddie Vedder i samme band
I 1990 startet Chris Cornell (Soundgarden) rockebandet Temple of the Dog, som et biprosjekt og som en hyllest til sin avdøde venn Andrew Wood, vokalist i Mother Love Bone. Eddie Vedder steppet inn som støttevokalist i dette bandet og ble samme året vokalisten i Pearl Jam.
Temple of the Dog ga ut kun ei skive, med samme tittel, i 1991. Det fikk ikke så mye oppmerksomhet i starten, men når Vedder, Ament, Gossard og McCready hadde sitt kommersielle gjennombrudd med Pearl Jam og Cornell og Cameron hadde sitt gjennombrudd med Soundgarden ble albumet sertifisert platinum i USA. Hunger Strike er kanskje den låta som er mest kjent.

Pearl Jam
Bandet ble dannet i 1990 av de tidligere Green River, Temple of the Dog og Mother Love Bone-medlemmene Ament og Gossard. Med seg fikk de Eddie Vedder på vokal. I 1991 debuterte bandet med skiva Ten. Plata ble en enorm suksess og det var det albumet som startet deres karrière og lå på Billboard 200 listen i nesten 2 år som er det lengste for et grunge album. De største hitsene fra dette albumet var Alive og Jeremy.

Nirvana endret musikkstilen
Nirvana slo igjennom internasjonalt i 1991 med andreskiva si; Nevermind. Plata blir sett på som en klassiker og låter som Smells Like Teen Spirit og Come as you are gjorde sitt til at musikkstilen endret seg. Åttitallets hårmetall forsvant og grungebølgen skyllet over verden.
Alternativ rock ble svært populært, særlig på radio og tv.
Nevermind har solgt over 13,4 millioner album bare i USA alene, på verdensbasis mer enn 24 millioner.

Grunge brakte også med seg mote. Store flanellskjorter, dongeri, armyboots og løse klær. Kurt Cobain (vokalisten i Nirvana) står for selve ”looken” til grunge rocken, og noen hevder at det var etter hans død (1994) at populariteten til grunge sakte men sikkert dalte og til slutt ble mer eller mindre borte.

En ny bølge med Grunge?
Alice in Chains ga i 2009 ut ny musikk for første gang siden 1995 – dog med ny vokalist (William Dyvall) Den tidligere vokalisten Layne Staleys døde av en overdose i 2002. Plata het; Black gives Way to Blue og fikk blandet mottagelse. Adressa.no ga skiva en firer – det samme gjorde VG.

Pearl Jam slapp også plate i 2009; Backspacer. Denne har solgt bra, og Pearl Jam nærmer seg gamle toner etter noen svake utgivelser etter suksessen på nittitallet. Likevel fikk også Pearl Jam blandet mottagelse. Lydverket ga skiva en firer. Det samme gjorde rollingstone.com

I tillegg så har Stone Temple Pilots annonsert at de kommer med ny plate i løpet av vinteren.
Dette, kombinert med Soundgardens comeback, løfter grungen opp og frem igjen.

Fremdeles holder Soundgarden kortene tett inntil brystet, men det ligger vel i lufta at det blir ny plate etter hvert!

Jeg venter i spenning – og gleder meg til å børste støv av flanellskjorta og rocke rundt i jeans og armyboots!

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.