Silje, Norges nye store stemme?

“Days floating by like in a dream. Days floating by like in a dream. Like in a dream….”

Har du, i likhet med meg, lurt på hvem som skjuler seg bak den vakre, skjøre stemmen som bølger mot deg fra TV-skjermen når NSB reklamen ruller forbi?

Jenta som synger heter Silje Kåfjord – ei ung, talentfull jente på 18 år fra Vigeland i Lindesnes kommune og sangen hun synger heter ”Like in a dream”.

Hvem er Silje Kåfjord?

Jeg googlet og fant henne på Myspace og på NRK urørt , men bortsett fra det, var det svært lite informasjon å finne. Jeg tok derfor kontakt med Silje, for å få vite litt mer om bakgrunn og fremtidsplaner.

UKM og låtskriving

Silje flyttet til Kristiansand som 16 åring for å gå på musikklinja i Vågsbygd, men grunnlaget ble lagt allerede som 12 åring da hun skrev sin aller første sang \»Hollow\»

«Det var omtrent på dette tidspunktet jeg også begynte å stå på scenen, men ikke med selvskrevne låter. Det turte jeg ikke før jeg var 15-16»

Låta «Neil» er et samarbeid med Oda Gjul, og var første selvskrevne låt Silje opptrådte med. En nydelig låt som kan høres på Urørt.

”Dette var ikke så skummelt, ettersom vi var to om den. Verre var det året etter, da jeg på tampen hadde meldt meg på UKM (Ungdommens kulturmønstring) i Kristiansand med låta «Restingplace».

Dette var utrolig skummelt, for låta var kun «meg». Ingen andre innspill. Mitt materiale.

Jeg følte ikke låta var god nok, og attpåtil var jeg ”short” på min gitarmann, for han hadde ikke hatt tid til å øve. Så da satt jeg der med gitaren, knotet og gruet meg. Jeg hadde akkurat tenkt til å gå, men heldigvis dukket Ørjan på 13 opp og hjalp meg. TAKK ØRJAN! Du er tøff. En skikkelig reddende engel. Vårt tafatte forsøk slo tydeligvis an, og jeg ble sendt helt til Trondheim med låta!
Dette var første gang jeg følte jeg hadde oppnådd noe litt «stort» på musikkfronten”, forteller Silje.

NSB minipris-reklame

”Det er virkelig helt tilfeldig at nettopp JEG skulle være så heldig å bli stemmen bak den nye NSB minipris-reklamen”

For ett år siden fikk Silje en e-post fra Marius Christiansen, en komponist/produsent fra Kristiansand, som ønsket et samarbeid. Kort tid etter første møte fikk hun telefon fra én som skulle lage reklamefilm for NSB.

”Han lurte på om jeg kunne tenke meg å legge vokal på filmen, så da gjorde jeg det”, forklarer Silje.

Det bar opp til studio. Her fikk hun beskjed om å skrive ned fire linjer med tekst og legge vokal til melodien Marius Christiansen hadde laget. Resultatet ble låten «Like in a dream».

NSB likte denne filmen best og resultatet kan du se her.

”Dette er utrolig gøy, og kom litt som ett sjokk. Lille meg fra lille Vigeland med stemme på TV”, forteller Silje, som selv ikke har sett reklamen på TV enda.

”Vi har ikke kanaler der jeg bor”, forklarer hun videre.

Hva skjer videre nå Silje – kommer det ei plate?

”JA! Det kommer ei plate til våren. Vi jobber på spreng for å få dette til», forteller hun.

Stilen/sjangeren til Silje Kåfjord er foreløpig en anelse diffus, men hun sier selv at det er en god blanding av mangt og meget. Ett hint av country, bluegrass, noe blues, litt pop og funk.

Inspirasjon henter hun fra artister som bla. Leonard Choen, Regina Spektor, Cat Power, Feist, Blue foundation, Oh Laura, Ane Brun og Madrugada.

”Jeg er litt udefinerbar for øyeblikket, men jeg tror resultatet blir bra, og håper at det kan leve opp til eventuelle forventninger! Jeg gleder meg i hvert fall masse!”

Stor stemme

Det er lenge mellom hver gang det dukker opp artister med ”store” stemmer her i Norge. Kritikere vil kanskje påstå at det er nok jenter innenfor kategorien singer/songwriter. Jeg kan nevne Susanne Sundfør, Ingrid Olava, Christel Alsos, Ane Brun, Marit Larsen.

Jeg synes ikke det. Norsk musikk trenger nye stemmer. Norsk musikk trenger noen som skaper magi og som gir kalde vinternetter varme og gjør mørketiden lysere.

Jeg våger å påstå at Silje Kåfjord er en sjelden vare. Hun har bergtatt meg med sin vakre og melodiøse stemme. Melankolien kan føles utenpå huden når Siljes nydelige vokalprestasjon får det til å briste langt inne i hjerterota.

Jeg spår en lovende fremtid for Silje. Hva mener du?

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.