Topp 10 Rock`n Roll!

Å lage topplister er en vanskelig oppgave, men i dette tilfellet svært så underholdende for undetegnede. Å finne «topp 10» rockelåter er ikke bare bare, og jeg måtte derfor legge inn noen rammebetingelser. Men først litt rockehistorie:

Utrykket «Rock ‘n’ roll» har sin opprinnelse fra 50- tallet og er en blanding av «rhythm-and-blues» og «country-and-western».  Radioverten Alan Freed får mye av æren for å ha gjort uttrykket populært, gjennom sitt radioprogram som ble sendt fra Cleveland i Ohio. Han brukte det som en alternativ betegnelse på rhythm and blues, som var populærmusikk gjennom 1940- og 1950-tallet beregnet på det afroamerikanske publikum og i all hovedsak framført av afroamerikanske artister. Denne musikken hadde tidligere blitt betegnet som» race music». Rock and roll som markedførings- og bransjebetegnelse ble tatt i bruk rundt 1954. Fra samme tid av begynte platebransjen å markedsføre musikken i stor stil mot et publikum bestående av hvit ungdom, og Alan Freed flyttet sitt program til New York.

Den første store platesuksessen med en referanse til rock and roll i teksten, var Bill Haley and his Comets versjon av sangen Rock Around the Clock fra 1954, en innspilling som to år senere ble verdenskjent da den ble brukt i filmsuksessen Blackboard Jungle .  Det definitive kommersielle gjennombruddet for musikkstilen og begrepet rock’n roll på verdensbasis må sies å ha funnet sted i 1956, året da Elvis Presley ble berømt og da Blackboard Jungle ble vist i Europa.

Fra 50-tallet og frem til i dag så har vi fått presentert en undelig rekke med vanvittig gode rockelåter, og jeg ser det for meg som en umulig oppgave å plukke ut en topp 10 liste. Derfor la jeg til en twist, og bestemte at denne listen av låter skulle ha en annen fellesnevner også. Nemmelig at ordet «Rock» skulle være en del av tittelen med klar referanse til Rock`n Roll. Alle disse låtene har kvaliteter av ulik art, men en fellesnevner er at de alle er fremført av band/artister som har vært med på å prege og utvikle rocken slik vi kjenner den i dag.

Bill Haley – Rock Around The Clock
«Rock Around the Clock» er en sang av Max C. Freedman og James E. Myers under psevdonymet Jimmy De Knight, som ble innspilt av Bill Haley & His Comets i Pythian Temple Studio i New York den 12. april 1954. Låten het opprinnelig «We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!», og ble første gang spillt inn av det Spansk-Amerikanske bandet Sonny Dae and His Knights. Låten var ifølge James E. Meyers skrevet spesiellt for Bill Haley, men det tok altså to år før legenden fikk spillt den inn. Den gikk rett til tops, og resten er historie. Rolling Stone har plassert «Rock around the clock» på en 158. plas i listen sin over de 500 beste sangene gjennom tidene. Dette er Rock`n Roll på sitt beste, og det er låter og scener som dette som gjør at man skulle ønske at man var 30 -40 år eldre!!! For hvem ville vel ikke ha vært dert der og opplevd rockens fødsel. Fantastisk!

[youtube YG974H1BQ0Y&feature=fvw 630 450]

Elvis Presley – Jailhouse Rock
Elvis Aaron Presley ble født 8. januar 1935 i Tupelo i Mississippi, og døde 16. august 1977 i Memphis i Tennessee.  Han har fått tilnavnet «King of rock and roll», og det er kanskje ikke rart med tanke på at han har solgt over 1500 millioner plater verden over. I 1986 ble han  innvotert i Rockens æresgalleri, samme år som galleriet ble opprettet. Låta «Jailhouse Rock» ble skrevet av Jerry Leiber og Mike Stoller, og ble sluppet 24. september 1957. Samtidig med filmen med samme navn.  «Jailhouse Rock» ligger på 67. plass på Rolling Stones liste over de 500 beste sangene gjennom tidene. Elvis vil alltid være kongen av rock!

[youtube gj0Rz-uP4Mk 630 450]

The Rolling Stones – It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)
Engelske The Rolling Stones ble dannet i 1962 av Mick Jagger, Keith Richards og Brian Jones.  I begynnelsen var bandet sterkt inspirert av amerikansk rhythm & blues, og tok navnet sitt fra en strofe i sangen «Mannish Boy» av Muddy Waters. I 1965 slo de gjennom med singel «(I Can’t Get No) Satisfaction», og fikk sin første nr. 1 hit. Ni år senere kom de med låta «It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)», som er tittelsporet på albumet «It’s Only Rock ‘n Roll» som Rolling Stones ga ut 18. oktober 1974. Låta kom også ut som singel i forkant av albumet, men nådde aldri den samme statusen som Satisfaction. The Rolling Stones har fra de så dagens lys i 1963 vært et av de mest innflytelsesrike bandene innen rocken, og da The Beatles ble oppløst i 1970, var det få som motsa dem når de kalte seg  «The Greatest Rock and Roll Band in the World». I tillegg så kan det jo nevnes at låta «Satisfaction» faktsik ligger på andreplass (!!!) på lista til Rolling Stone Magazine over de 500 beste sangene gjennom tidene. «It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)» er kanskje ikke Stones beste låt, men jeg digger`n rått. Born in the 70`s, and all that!

[youtube BhHODhTIvgo 630 450]

Argent og KISS – God gave rock n roll to you
«God gave rock n roll to you» er skrevet av Russ Ballard og kom første gang ut i 1973 på en singel med det Britiske bandet Argent som hadde stor suksess i europa med låta. Senere har også kristne rockeband som Petra og Bride gitt ut sine versioner av låten. Mest kjent er likevel KISS med sin version «God gave rock n roll to you ll«, som spilt inn som fimmusikk til filmen «Bill and Ted’s Bogus Journey». KISS ga ut denne låta i 1992 på sitt sekstende studioalbum «Revenge», som forøvrig var det første albumet etter at trommeslageren Eric Carr døde i november 1991. Dette er en behagelig ballade, udødeliggjort av KISS, og som selv bestemor kan nyte.

[youtube QsG5V-o6uxY 630 450]

[youtube ZvZyGp-LG4I 630 450]

Bob Seger – Old time Rock and Roll
«Old Time Rock and Roll» ble spillt inn i 1978 og var en av låtene på albumet «Stranger In Town». I Norge ble veldig mange kjent med låta gjennom komiserien «The Fresh Prince of Bel-Air» som gjorde Will Smith til en stor stjerne. Samt filmen Farlige Forettninger «Risky Business» hvor Tom Cruse spiller hovedrollen som tenåringsgutten Joel Goodsen som får sine drømmer oppfylt. I 2004 ble han innviet i Rock and Roll Hall of Fame. Robert «Bob» Clark Seger, født 6. mai 1945, er en rockemusiker fra Michigan, som etter mange år med lokal suksess fikk sitt store gjennombrudd i USA på midten av 1970-tallet. Karrièren varte gjennom 1980-tallet og ble avsluttet på 1990-tallet. «Old Time Rock and Roll» har i senere tid blitt brukt i mange tv-serier og reklamefilmer, og dansescenen fra «Risky Business» har har blitt med og parodiert mange ganger. Dette er en en fengende låt det virkelig svinger av, og får du ikke rockefot av denne så er du ikke lam i beina, men i hodet.

[youtube j6UJZtCz1-c 630 450]

Og for gutta og andre som «Guitar Hero»:
[youtube sSz-l6xUYpU 630 450]

AC/DC – Rock N’ Roll Train
Australske AC/DC ga ut «Rock N`Roll Train» og albumet «Black Ice» den 20. oktober 2008. Første gang fansen fikk høre låta var 15. august samme år, under innspillingen av musikkvideoen i London. Deler av låta ble lekket ut på Youtube 17. august av en Skottsk fan som hadde lært seg deler av den utenat og da sang den inn på video. Den 27. August ble den lastet opp på AD/DC`s offisielle MySpace-side, og dagen etter så gjorde den sin radiodebut og ble umiddelbart en hit. Albumet solgte 1,7 millioner eksemplarer første uken, og toppet listene i 29 land. På singlene med «Rock N`Roll Train» var også låta «War Machine», som fikk en Grammy Award for «Best Hard Rock Performance». Dette er rock`n roll på sitt beste!

[youtube lermqfhhJx4 630 450]

Oasis – Rock ‘N’ Roll Star
«Rock N`Roll Star» ble skrevet av gitaristen Noel Gallagher, og er åpningssporet på plata «Definitely Maybe». Engelske Oasis ble stiftet i 1991 av Liam Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan, og Tony McCarrol. Et år senere fikk Gallagher overtalt sin bror, Noel Gallagher, til å bli med i bandet, mot at Noel fikk full artistisk kontroll over bandets sanger. Bandet oppnådde internasjonal stjernestatus i midten av 1990-tallet, og var med på å forme den nye muikksjangeren britpop, som tok over for grunge og house som var det mest populære i Storbritania på den tiden. Etter en lengre periode med ond blod mellom brødrene Gallhager, annonserte Noel, Fredag 28. august 2009, at han sluttet i bandet. Noe som kanskje forklarer Liams oppførsel under under årets Brit Awards?

[youtube WV9pZ1eAoew 630 450]

Joan Jett and the Blackhearts – I Love Rock and Roll
«I Love Rock ‘n Roll» ble skrevet av Alan Merrill og Jake Hooker fra The Arrows som ga den ut i 1975. Merrill sa at han skrev den som «a knee-jerk response» til The Rolling Stones’ «It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)» Men den ble ingen stor hit før i 1981 da Joan Jett & the Blackhearts spilte inn sin coverversjon. Joan Jett, født Joan Marie Larkin, er en amerikansk sanger-/låtskriver som startet sin profesjonelle musikerkarriere i samme året som The Arrows ga ut låta som skulle bli den Joan ble mest kjent for. Ironisk?  Singlen lå på 1. plass på den amerikanske Billboard Hot 100 singellisten fra 20. mars til 1. mai 1982. Dette er låta som alle rockere har sunget en eller annen gang i sin luftgitarkarriere. Absolutt en høydare!

[youtube M3T_xeoGES8 630 450]

Chuck Berry – The Beatles – Rock n Roll Music
«Rock n Roll Music» ble skrevet og spillt inn av legenden Chuck Berry og ble en stor hit i 1957. Charles Edward Anderson «Chuck» Berry ble født 18. oktober 1926 og regnes som en av pioneerene innen rock and roll. Med låter som «Maybellene» (1955), «Roll over Beethoven» (1956), «Rock and Roll Music» (1957) og «Johnny B. Goode» (1958) har han for all evighet sørget for å være en stjerne på rock`n roll-himmelen! Låta er helt rå, og burde etter min mening ha ligget mye høyere opp enn på 128-plass på Rolling Stones liste. Flere band har i ettertid laget egen coverversjoner av låta, og mest kjent er The Beatles og The Beach Boys som på sin måte har gjort ære på en av tidenes beste låter og artister. Nyt!

[youtube 6U4x9mQ5K0s 630 450]

[youtube TBiLhQpaUaM 630 450]

David Bowie – Rock n Roll Suicide
«Rock ‘n’ Roll Suicide» ble skrevet av den Britiske legenden David Bowie i 1972, og ble orginalt sluppet som avslutningssporet på albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Ziggy Stardust, er et konseptalbum som blir regnet som et av de store i rockehistorien. Musikkmagaisnet Melody Maker har utpekt albumet som det definitive albumet fra 1970-tallet. Albumet klatret til femteplass på den britiske albumlista, og til 75. plass på Billboard 200 i USA. Personlig er ingen stor fan av David Bowie, eller David Robert Jones som han egentlig heter. Og dette er vel den låta, og artisten, på den lista som ligger tettest opp mot popsjangeren. Men helt uavhengig av det, så er dette en knallsterk låt, og absolutt verd å høre mer enn èn gang.

[youtube oGhL_1tdWmE 630 450]

Å påstå at dette er de ti beste rockelåtene gjennom tidene hadde nok ført til heftige diskusjoner, men det er ingen tvil om at rockehistorien hadde vært mye fattigere uten de. Alle har de på sin måte vært med å prege utviklingen av rock`n roll, og alle har de gledet mange rockehjerter opp gjennom årene. Og det beste av alt; de er like gode den dag i dag. Jeg avslutter med å si som Twisted Sisters; «You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll!»

Og er du ikke enig i overnevnte liste; hvilke låter med «Rock» i tittelen er dine favoritter?

Bill Haley – Rock Around The Clock

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.