«Juba» – Platekompaniet’s nettbutikk for usignerte artister

Platekompaniet har nettopp lansert en ny seksjon av nettbutikken deres: Juba, ment som en portal for usignerte band og artister. Alle som vil tjene en slant på musikken sin, men som av ulike årsaker enten velger eller er tvunget til å holde det indie, kan laste opp musikken sin for salg på Juba. Ifølge Platekompaniet vil prisen per låt være 5 kroner, hvor 1 krone går til moms, 1 krone til artisten og 3 til Platekompaniet. Jeg synes kanskje Platekompaniet kunne vært enda kulere og delt de 4 kronene 50/50 med artistene, da hadde Juba virkelig begynt å bli interessant, men Platekompaniet har vel nok av unnskyldninger for hvorfor dette sikkert er umulig (TONO-avgifter, tekniske kostnader, distribusjonskostnader osv).

Jeg må si det hele virker som en god idé. Det er vel ikke så mange artister som kommer til å bli rike av dette, men de fleste har jo noen fans som faktisk veldig godt kunne tenke seg å betale for musikken. Med Juba kan man veldig enkelt og relativt billig eie musikken i mp3-format istedet for å laste ned illegalt eller streame fra MySpace, YouTube, Spotify og liknende. Kan dette kanskje bli et nytt alternativ til NRK Urørt, i det minste et sted midt i mellom den tidligste etableringsfasen og senere eventuell suksess?

Naturligvis finnes det mange andre måter som sikkert er mer fordelaktige for indie-artistene å selge musikken sin på, men det interessante med Juba er at Platekompaniet er en ganske sterk merkevare som har mulighet til å samle veldig mye usignert musikk og gjøre det tilgjengelig på ett og samme sted.

Det blir spennende å se hvordan Juba blir brukt fremover og å høre hvor mye artistenene etterhvert får utbetalt.

I mellomtiden anbefaler jeg at dere gjør som meg, og sjekker ut Juba ved å laste ned det lovende Vestfoldbandet The Dirtydogs‘ rykende ferske debutalbum: Bedtime For Jokers for bare 49 kroner!

The Dirtydogs

The Dirtydogs slipper også plata si på CD 12. April, og holder i den forbindelse relasekonsert på Garage torsdag 8. April. Stay tuned for mer om dette på Rockblogg.no!

The Dirtydogs sin hjemmeside.
The Dirtydogs på Myspace.

Om Mats