Stein Torleif Bjella – Melankolsk moromann

Anbefaling til alle; Stein Torleif Bjellas album «Heidersmenn» er et must å ha i platesamlingen sin! Bjella lager musikk og tekster som trollbinder publikum. Det er ordkunst på sitt ypperste og hans fremføring på hallingdialekt er så sjarmerende og vakkert i seg selv, at det må rett og slett bare oppleves.

Torsdag kveld spilte Stein Torleif Bjella på Parkteateret i Oslo, og for en fantastisk konsert dette var, hvilken overbevisning! Det var en intimitet til stede under hele konserten, som egentlig er vanskelig å beskrive, men å få et utsolgt Parkteater til å lytte, være stille, er nok stor kunst i seg selv. Bjella klarte det. Han hadde publikum i sin lune hånd og folk var kommet dit for å høre, nyte og la seg røre.

Bjella fremførte låtene fra skiva Heidersmenn, samt noen eldre låter. Vi fikk også nye smakebiter. Melankolisk moromann – en tittel som like gjerne kunne ha vært en god beskrivelse på Stein Torleif Bjella selv.

Heidersmenn fikk veldig gode anmeldelser i norsk presse da albumet ble sluppet for over et år siden – likevel mener flere musikkjournalister at de burde ha trillet høyere terning. Det er ingen tvil om at Bjella har laget et knakende godt album og med treffende og tydelige beskrivelser av det som skjer utenfor det urbane livet i byer. Hans beskrivelser og skildringer av bygdelivet er fylt med humor, men også mye alvor og trishet. ”Folk seia at e skriv triste sanga. Her kjem ein som som er helt jævlig”, var introduksjonen til «Romantisk Kjærleikssong»

Det var latter, mye latter – men jeg skimtet også mennesker rundt meg som var tydelig beveget av Bjellas tekster. Den lune atmosfæren og de små fortellingene han hadde rundt låtene rørte noe i meg og jeg kunne kjenne meg godt igjen i flere av tekstene. Jeg er selv oppvokst på bygda og vet hvordan det kan være med bygdeorginaler, jenter som vil vekk, bygdefester og ”heimkok”.

Samtlige musikkjournalister som har vært med i rockbloggs intervjustafett – har nevn Stein Torleif Bjella som den artisten de skulle ha gitt bedre omtale. Nå skjønner jeg hvorfor!

Mor Bjalla`s fruktkurv
Jeg ankom Parkteateret en time før konsertstart og fikk stempel på hånden og et grønt lodd med bokstav W og tallet 53. ”Du kan vinne en fruktkurv”, var beskjeden fra dørvakta! Jeg smilte litt og stakk loddet i jakkelomma. Tankene gikk tilbake til festene på lokalet der jeg selv vokste opp. Der var det alltid loddsalg og fruktkurv!

På slutten av konserten var det trekning, og grønt lodd W50 ble trukket som vinner av en lekker fruktkurv kreert av Stein Torleif Bjellas egen mor! Karianne Pedersen var den heldige vinneren og Bjella kom selv og gratulerte Pedersen etter konserten.

Dette var Kariannes første møte med musikken til Stein Torleif Bjella.
– Musikken skiller seg fra vanlig visesang, slik jeg kjenner den fra for eksempel Halvdan Sivertsten. Bjella hadde med seg blant annet produsenten Kjartan Kristiansen på elektrisk gitar. Sammen med klaver og kontrabass fikk musikken en nyanse av rock. Dette, samt kreative tekster, traff i hvertfall meg! Fruktkurven er dessuten undervurdert som premie, smiler en fornøyd Karianne Pedersen.

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.