Rockblogg intervjuer: The Dirtydogs

Det norske rockebandet The Dirtydogs er svært aktuelle om dagen med plateslipp mandag 12. april og releasekonsert på Garage i Oslo torsdag 8. april. Bandet har sine røtter i Sandefjord, men per dags dato er de å anse som et Oslo-band og 2010 er året de virkelig har tenkt til å satse for fullt.

Lineup:
Kid (vokal, gitar)
Anders Bøe (gitar)
Chris Jacobs (trommer)
Kristian Flåten (bass)
Nabben (synth)

Rockblogg møtte alle sammen på et av Oslos brunere vannhull vest for Akerselva, et steinkast unna øvingslokalet på Alexander Kiellands Plass. Vi hadde en lang og hyggelig prat om bandet, den ferske plata, hvordan det er å være rockeband på vei opp i musikknorge og hva som skjer fremover.

Hvem og hva slags band er The Dirtydogs?
– Det er Anders, Chris, Kristian og meg, Kid som sammen har skapt fundamentet for The Dirtydogs og den musikken vi spiller i dag. Vi er et band som alltid har laget den musikken vi ønsker å høre på radioen sjøl. Det er musikk som den vi selv elsker og er inspirert av og musikk vi har lyst til å formidle videre til andre. Nå har vi laget en plate, kalt Bedtime For Jokers, og er virkelig klare for å utfordre oss selv og satse videre. Nå om dagen prøver vi å snevre inn stilen vår enda mer, vi har fått med Nabben på synth og beveger oss litt mer mot pop. Men Bedtime For Jokers er en rockeplate, det er det ikke noe tvil om. Du kan kalle det indierock, vi har lyst til å være indierock. Hele pakka vår er veldig indie egentlig.

Gutta flirer litt og Kid føyer til at bandet prøver å ikke ta seg selv så veldig seriøst.

Når og hvordan startet historien om The Dirtydogs?
– Vi har holdt på dritlenge. Hvis vi skal ta det helt fra begynnelsen må vi tilbake til Sandefjord i 1995 da Anders Bøe startet et band som het Blaze sammen med den gamle bassisten vår Lasse og en annen kar. I 1998 ble Chris med, og i 1999 dro han med seg Kid, som ikke kunne spille i det hele tatt, men hadde jævlig kul sveis. Så ut som Liam Gallagher på håret, så da var det greit. Vi spilte sammen til 2002 da plutselig alle flyttet til hver sin kant av landet og bandet ble lagt totalt på is i noen år. I 2004 fant vi sammen igjen under nytt navn: Lasse and the Dirtydogs, inspirert av Kåre and the Cavemen som vi var ganske fan av. I 2005 ga vi ut EP’en Sticks And Stones som ble ganske populær og blant annet ble spilt masse på P3. Det var faktisk Anders Møller fra nettopp Kåre and the Cavemen / Euroboys som produserte denne EP’en.

-Så sluttet Lasse, som var den eneste som ikke bodde i Oslo på den tiden og da ble vi som var igjen veldig målrettet siden hele det resterende bandet nå var samlet på ett og samme sted. Vi annonserte etter en ny bassist, og det er her den egentlige starten på The Dirtydogs er, da Kristian ble med på bass i 2006. Siden da har vi jobbet mot det målet vi nå har nådd, å gi ut vår egen plate.

For mandag 12. april kommer dere jo med debutplata, Bedtime For Jokers, kan dere fortelle litt om den?
– Vi har som sagt spilt sammen relativt lenge nå, og denne plata er på en måte en samling av det beste vi har laget de siste fem årene. Selve prosessen med å lage denne plata har holdt på siden Sticks And Stones EP’en, og aller helst skulle vi kanskje gitt ut plate i kjølvannet av den, da vi hadde veldig mye positiv buzz omkring oss. Dessverre hadde vi på denne tiden et management som funket veldig dårlig for oss. De kom med mye tomme løfter og det ble alt for mye venting. Til slutt bestemte vi oss for å klare oss sjøl, vi sparte opp egne penger og startet vårt eget plateselskap; Some Might Say Records og kom oss omsider i studio. I ettertid er vi bare glade for at det ble som det ble og er sikre på at plata vi har laget nå er mye bedre enn plata vi dengang kunne laget.

Hva med selve låtene, hvor i det norske musikklandskapet befinner The Dirtydogs seg?
– På Tranen!

Geografisk riktig, men hvis vi snakker mer musikalsk?
– Typisk sånn Loddefjordmusikk. Neida, vi kan ikke akkurat slenge oss på Bergensbølgen. Det er ingen andre som lager den musikk vi lager nå. Ikke i Norge ihvertfall, føler vi selv da. Vi er på en måte utfordrere til den norske rocken. Det er litt farlig å si kanskje, men det er bedre å ta litt hardt i enn å være beskjedne. Musikken vår er u-norsk. Som en veldig ålreit fyr skrev om oss etter å ha hørt plata, «The Dirtydogs står finpusset og bredbent over Atlanteren med én fot plantet i Oasis sitt England og den andre i Ryan Adams sitt Amerika«. Det synes vi var veldig bra sagt, både hyggelig og noe vi er helt enig i. Vi har en del inspirasjon fra Sverige også, Kent og Håkan Hellström har for eksempel vært ganske direkte inspirasjon til plata. Svensk rock er generelt bedre enn norsk.

Skulle dere heller ønske dere var svenske?
– Ja, hehe. Hadde bare den svenske krona vært sterke så hadde vi flytta til Gøteborg sånn *knips*.

Dere er jo et indieband i ordets rette forstand, plata gis ut på deres eget selskap og dere er deres egne managere. Kan dere fortelle litt om dette og hvorfor dere har valgt  å gjøre det sånn?
– Det var omtrent den eneste muligheten å gjøre det på. Man skulle tro det er umulig å få platekontrakt i Norge hvis du ikke heter Donkeyboy eller er singer-songwriter jente, så vi ga ut plata på vårt eget plateselskap istedet. Vi er platedirektører alle mann og det innebærer forferdelig mye jobbing, men det er gøy. Alt fra låtskriving til regnskap til å gå ned på Platekompaniet med plater må man ordne sjøl, men man lærer veldig mye av det og. Ved å gjøre det på denne måten tror vi at vi har fått et ekstra sterkt eierforhold til det vi driver med. Dette er vårt, det er vår greie og det er det ingen som kan ta fra oss, det er en veldig deilig følelse.

– Siden vi ikke bare har vårt eget plateselskap, men også er våre egne managere har vi også en stor og viktig jobb med å skaffe oss spillejobber. Booking er kanskje det mest slitsomme av alt, ikke bare er det hardt å få spillejobbene, men det er vanskelig å få en ålreit deal også. Vi forventer jo ikke å bli rike med det første, vi vil helst bare spille og bli hørt vi, men å gå i null i det minste hadde vært fint. Sånn med tanke på å bli hørt er det enklere å være indie nå enn før, med internett og sosiale medier er det lettere å gjøre seg selv tilgjengelig. Men siden det også er mange fler om beinet har det blitt vanskeligere å bli lagt merke til i mengden. Mange klager over utviklingen med piratkopiering og sånn, men det bryr vi oss ingenting om. Det viktigste for oss er at folk hører på The Dirtydogs. Hvordan de gjør det, om det er på Myspace, lastet ned fra nettet eller ved å kjøpe plata er egentlig ikke så viktig. Men for all del, vi vil jo selvfølgelig at de som vil høre plata kjøper den istedet for å gå på Piratebay.

Hvor går veien videre fremover?
– Nå må vi skaffe oss masse spillejobber, spesielt på festivaler, noe som er like vanskelig hvert jævla år. Frem mot sommeren blir det mye å gjøre på businessdelen av bandet, vi må jo bare sette i gang med å sende mailer, ringe rundt og prate med folk. Vi føler at det kan bli litt enklere nå som vi har gitt ut en plate, sammenliknet med tidligere år. Vi har liksom mer tyngde nå. Vi vil vise at vi er et band som har tenkt til å satse, vi er i gang og nå begynner det å skje ting!

– Etter festivalsesongen er vi fullt bestemt på å sette i gang prosessen med plate nummer to. Vi håper å komme i gang til høsten, men igjen er det penga det går på. Det mangler ikke på vilje eller låtmateriale, det kommer til å komme en til plate, men om det blir til vinteren eller neste vår kommer an på økonomien. Vi sitter ikke bare og venter på at pengene skal strømme inn fra spillejobber heller, alle i bandet har jobb og sparer litt hele tiden. Det er hardt.

Chris illustrerer:

– Jeg jobber 100 % som lærer, 100 % som artist i The Dirtydogs, og 100 % som Platedirektør i Some Might Say Records. Jeg jobber 300 %. Også har jeg samboer i tillegg! Og det går veldig bra, det må du få med!

Hva er det beste som kan skje bandet nå?
-Det beste som kan skje nå er at vi får en bra spillejobb, til en ålreit tid, på en stor festival som Øya, Slottsfjell eller Way Out West i Gøteborg. Dette er festivalene vi selv synes er best, og de er drevet av dyktige folk som har fått til store ting på kort tid, så det hadde vært veldig kult å være med på en eller flere av disse.

-I tillegg til festivalgigs er noe av det beste som kan skje nå å få musikken vår spilt på landsdekkende radio til sommeren. Singelen vår «Pirate Love» går jo på Radio Tango i disse dager, hvis vi i tillegg hadde fått den spilt på P3 hadde veldig mye vært gjort. Vi håper også å få til en musikkvideo i løpet av nærmeste fremtid. Kjetil Gudem som har fotografert oss før skal forhåpentligvis hjelpe oss med dette. Her er det egentlig bare oss selv det står på, vi må ta oss tid og sette i gang.

Torsdag 8. april feirer dere plateslippet med konsert på Garage her i Oslo. Hvem bør komme, og hva vil de få oppleve?
– Alle som liker et band som brenner for musikken og det de driver med bør komme på Garage denne kvelden. Det blir en konsert med 5 gutter som elsker å stå på scenen – det er det beste vi vet! Vi synes det er moro enten det er 20 eller 200 i salen. Vi har ikke spilt konsert i Oslo på snart to måneder, så vi gleder oss skikkelig! I mellomtiden har vi øvd masse og formen er dritbra! Det blir også litt ekstra snacks denne konserten, blant annet kan vi røpe at det vil dukke opp et par gjesteartister, men hvem får bli en overraskelse.

Rockblogg takker The Dirtydogs for intervjuet og ønsker dem lykke til med releasekonserten på Garage på torsdag og den kommende festivalsommeren!

Takker også for en kopi av det rykende ferske albumet deres, Bedtime For Jokers, som vi har tenkt til å gi bort i en konkurranse:

Hva er det egentlige navnet til Nabben, bandets nyeste medlem?

Send svaret til mats.flaaten@rockblogg.no for å bli med i trekningen. Husk å inkludere navnet ditt og adressen din i mailen. Vinneren kåres mandag 12. april, samme dag som plata kommer i butikken og får plata tilsendt i posten fortere en svint!

The Dirtydogs releasekonsert på Garage torsdag 8. april kl 21:00. CC: 50,- ID: 20 år
Event på Facebook

Program på Garageoslo.no

The Dirtydogs på nett:
Bandets hjemmeside
Myspace
Facebook
Urørt
Livecity
Twitter

Om Mats