Rockblogg møtte Erik og Joakim i Pony The Pirate

Det er onsdag 30. juni og Hovefestivalens andre dag. Sola steker. Det er varmt og god stemning. Jeg har avtalt å møte Pony The Pirate på Hove Camping som ligger litt utenfor selve festivalområdet. Jeg trasker i vei og møter Erik Nerheim, bandets saksofonist i resepsjonsområdet. Han følger meg til et stille område helt nede ved sjøen hvor det står parkert en bobil. Vokalist Joakim Johannessen kommer ut og vi setter oss ned i skyggen ved siden av bobilen.

–Vi fant ut at det holdt med oss to. Det kan bli litt for mange om alle åtte i bandet stiller opp samtidig til intervju, smiler Joakim

Fortell litt hvem Pony The Pirate er?
– Det er et familieprosjekt som består av veldig mange medlemmer som lever for å spre piratbudskapet, ler Joakim. Vi startet prosjektet høsten 2007.  Alle flyttet til Oslo høsten 2008 for å jobbe med bandet og etter det gikk det veldig fort . Vi var på mange måter veldig heldige, forteller Joakim.

Hvorfor navnet Pony The Pirate?
– Vi liker både ponnier og pirater, så derfor ble det enkelt. Det er egentlig ingen dyptliggende betydning. Vi syntes det klang bra, og så har navnet hengt med meg en stund. Jeg spilte i et tulleband som var forgangeren til Side Brok, og da hadde jeg det pseudonymet, forteller Joakim.

Dere er et stort band på hele åtte medlemmer. Hvordan jobber dere egentlig? Hvordan er arbeidsfordelingen?
– Det er Joakim som har hovedansvaret når det gjelder det kunstneriske, forteller Erik. Det er han som i utgangspunktet lager låtene. Så tester vi låtene sammen alle sammen. Resultatet til slutt blir kanskje noe annet enn hva Joakim hadde tenkt i utgangspunktet, smiler Erik.

– Strengt tatt så arrangerer vi mye sammen, forklarer Joakim. Det er alltid en utfordring når man er åtte stykker. Det er ikke alltid like åpent for idéer, ler han, fordi ting må jo gå fremover.

– Vi jobber ganske mye sammen til å være så mange. Vi øver to ganger i uken, legger Erik til.

Hva inspirerer dere? Har dere noen felles preferanser innen musikk?
– Når det gjelder musikk så spriker det veldig blant oss. Alt fra Erik som er klassisk saksofonist til de som spiller jazz i et annet band. Jeg har bakgrunn fra punk og hardcore og noen har aldri spilt i band. Vi inspireres av alt fra metall til klassisk. Hva som blir dratt inn i bandet er på en måte den lidenskapen alle har for det vi driver med.  Intetsigende sliten rock er på en måte marerittet, ler Joakim. Det er bare tull og tøys.  Vi lager musikk som alle står inne for, legger Erik til.

Før dere vant Urørtfinalen i 2009 var dere et relativt ukjent band. Det har skjedd mye på kort tid. Kan dere fortelle litt om hvordan det siste året har vært?
– Det har vært ekstremt hektisk det siste året. Først var det ut på en turné rett etter Urørtfinalen og så var det å begynne på festivalsommeren 2009 – samtidig som vi forsøkte å lage ei plate innimellom der igjen. Det var helt absurd hektisk fra vi vant Urørt til september. Da fikk min kone (som også er med i bandet; Elin Johannessen Red.adm.) og jeg barn og vi fikk en liten permisjon frem til januar 2010, forteller Joakim. I vår har vi fokusert på plata vi slapp i januar etterfulgt av to måneder med konserter, forklarer gutta.

– Nå har vi begynt å planlegge neste plate og øve litt på nye låter. Mye materiale er klart og vi har testet et par av de nye låtene live – noe som er veldig spennende, forteller Joakim. Det nye materialet er kanskje litt annerledes. Vi ønsker jo å utvikle oss, forklarer Erik videre.

– Vi har også vært i Tyskland, hvor vi spilte på c/o pop som er en bransjefestival i Köln og vi har også vært på Euorosonic i Nederland. Vi ønsker jo gjerne å slippe plate i Europa og det er noe vi jobber aktivt med om dagen, forteller Erik.

Hva betyr gode/dårlige kritikker for dere?
– Alles motivasjon vil nok kanskje være å ikke bry seg. Med vår plate så var det en del gode anmeldelser og så var det noen som var litt mer blandet. Vi fikk litt av det meste. Fra treere til femmere, så folk mente veldig mye forskjellig. Men det er kanskje det som er bra fordi det beviser at det er veldig subjektivt for hvem som liker det vi gjør og klarer å se originaliteten og kreativiteten i det, forklarer Joakim.

–  Man kan jo være så ”kåkki” å si at anmeldelser ikke betyr så veldig mye, rett og slett fordi vi vet at det vi gjør er bra, legger Erik til.

Joakim mener at god musikkjournalistikk er en mangelvare i norsk musikkbransje og forklarer dette på følgende måte; – Jeg reagerer veldig sterkt på hvordan nye norske band som kommer med plate blir slaktet i aviser som VG og Dagbladet – eller Se&Hør som han betegner avisene for. Band som skal forsøke å komme seg opp og frem møter de tynneste slaktene i disse avisene. Du kan heller skrive en god anmeldelse og legge frem hva som er styrken og svakheten med musikken – men det å trille en ener eller toer er helt absurd. Om du skal slakte ei plate så skal du gjøre det sinnsykt nøye og du skal være grundig, mener en engasjert Joakim.

Jeg har sett dere live to ganger og jeg synes dere leverer et forrykende godt liveshow – hvordan forbereder Pony The Pirate seg før en liveopptreden?
– Sist gang vi hadde konsert var plutselig Joakim borte. Jeg fant en dør inn til et lite kott og der inne i mørket sto Joakim og varmet opp, ler Erik.

 – Jeg foretrekker å være alene når jeg varmer opp, forklarer Joakim. Noen har det slik at uansett hva de gjør, så klarer de ikke å synge surt. Jeg er ikke en av de, ler Joakim. Andre i bandet kan sitte å drikke øl helt til vi går på scenen. Det er veldig forskjellig hvordan vi lader opp til en konsert, forklarer Joakim.

Hvordan er turnélivet til Pony The Pirate? Er det familieidyll eller blir dere litt lei av hverandre og må ha litt tid for dere selv?
– Vi er mange og det kan bli intenst når vi sitter ni stykker trykket sammen i en Ford Transit i åtte timer, forteller Erik – men jeg tror vi er ganske flinke til å koble ut. Fordelen med å være så mange er at du faktisk kan unngå en person i flere måneder, ler Joakim.

Fredag så åpner dere siste festivaldag på Hovesenen her på Hovefestivalen og samme kveld står Arcade Fire, et band som dere har blitt sammenlignet med ved flere tilfeller. Hvordan blir konserten på fredag – hva kan vi forvente oss?
– Det blir en spesiell konsert – rett og slett fordi vi har med oss en del strykere i tillegg. Erik har utarrangert musikken vår – noe som han er veldig flink på, forteller Joakim. Det blir litt annerledes og spennende, smiler guttene.

Så Hovefolk, finn frem til Hovescena i morgen klokken 17 om dere vil oppleve Pony The Pirate med strykere! Rockblogg skal, skal du?


Erik Nerheim og Joakim Johannessen                                                                                      Foto: Elin Mariel Dahl

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.