Sommeren med «måne» er definitivt best i Gamlebyen

Etter en tre dagers fantatisk helg i Gamlebyen i Fredrikstad, hvor over 50 band har sørget for god stemning samt underholdt enhver ”Fredrikstadkæll” så vel som andre tilreisende mennesker, kan jeg ikke si annet enn at dette har vært en festival jeg ikke angrer ett sekund på! Opplevelsen har vært ”månerått”, som nå har fått en fortjent plass i ordboka. Været har vært fantastisk på alle måter og gjort dette til en minnerik festival som jeg mer enn gjerne vil besøke igjen.

Månefestivalen, 23.-25. juli

Fredag

Ettermiddagen startet med de lokale Tellusalie, som spilte sine mange kjente og kjære godlåter i kirken, der god akustikk sammen med en fullsatt sal utgjorde en stemningsfull og minnerik åpning av dette kalaset som nå er tilbakelagt.

Av høydepunktene fra denne dagen vil jeg nevne John Olav Nilsen & Gjengen, som vi alle kjenner med sine tekster på Bergensk, og svenske Bob Hund, som tok over showet litt senere på kvelden, og som med sin energi og innlevelse trollbandt publikum fra første låt. Dette var ett solid og godt gjennomført show.

Lørdag
Lørdagen hadde mye knask å by på og det var noe for enhver smak. Jeg vil trekke frem trøndertrioen Pelbo, som startet dagen. De fikk virkelig øynene opp hos publikum. Med en god mix av jazz og rock leverte dette bandet en unik sammensetting av smaker du også garantert ville ha bitt deg merke i.

Bandet består av tuba, trommer og vokal, ikke en vanlig kombinasjon, men dette funket svært godt sammen. Energien var det ikke noe å si på. Rockefoten hos de aller fleste røska lett allerede etter første låt. Dette var gripende og inneholdt en stor bit musikalitet. Knallbra.

Senere på dagen strålte de fire Bodøværingene bak bandet Kråkesølv på hovedscenen. De har gjort seg godt bemerket her til lands, og har allerede opparbeidet seg mange fans innenfor vårt vakre land siden første plateslipp tidlig november i fjor. De jobber nå med andre plata, som trolig slippes ved utgangen av dette året. De synger på dialekt og de sjarmerer publikum med sine gjennomførte tekster og melodier hver eneste gang. De er unge og lovende med beina godt plantet på jorda. Dette er helstøpt og solid poesi rett fra hjertet som man ikke burde gå glipp av.

Søndag
Selv om værgudene ikke ville gi oss like godt vær på festivalens siste dag, var stemningen likevel til å ta og føle på. Folk danset tango til Kavaleriet, og hoppet i takt med Buzzcock sine låter. Publikum brydde seg slett ikke om ruskeværet – er det festival, så skal det danses og musikken skal nytes til siste tone.

Av bandene jeg så denne dagen vil jeg spesielt trekke frem Buzzcocks og Fredrikstadbandet Navigators, som forøvrig avsluttet denne store og fantastiske festen.

Buzzcocks kommer fra vakre Manchester og at de tok turen til Fredrikstad og Gamlebyen for å spille på ”Månen”, var bare helt fantastisk. Det hølja ned, men med fengende gitarriff og trommer som slo i takt med de ekte punkrock stemmene, fikk de fansen til å nærmest hyperventilere i en ”orgasm addict”, som de sang så vakkert. Selv for en mann som ikke er særlig kjent i dette territoriet. Dette var dritbra, ja, rett frem god gammaldags punkrock, slik det skal låtes, som en helfrelst musikkelsker uttalte det!

Om MatsEven