Javel, så norske musikkblogger er dårlige og fulle av fjas?

I går publiserte nettstedet ballade.no en artikkel med overskriften; Hvorfor er norske musikkblogger så dårlige? Artikkelen førte til irritasjon og en smule provokasjon blant noen av oss som bruker store deler av fritiden vår til å nettopp skrive om musikk. Bakgrunnen til nevnte spørsmål var en debatt om musikkjournalistikk, arrangert av musikkmagasinet ENO, under årets Øyafestival. I panelet satt det journalister fra VG, Dagbladet, Aftenposten, Dagens Næringsliv og NRK Lydverket. Ikke en eneste musikkblogger var representert – noe ballade.no stilte spørsmål til.

Norske blogger er fulle av fjas
Redaktør for Øyafestivalens publikasjon Fan Fanzine, Birgitte Mandelid, svarte følgende på dette spørsmålet; ”Musikkbloggere burde ha vært representert, men jeg kommer ikke på noen som kunne ha deltatt. Når jeg tenker på Norske bloggere, så tenker jeg på mye fjas. Jeg klarer ikke å se at norske bloggere jeg har lest skal kunne yte en slik problemstilling rettferdig”

Neivel, tenker jeg og tenker samtidig; Hvor mange norske musikkblogger har du egentlig lest? I og med at jeg har møtt Mandelid og intervjuet henne for rockblogg.no, så har hun nok sikkert lest min blogg vil jeg tro og da må jeg jo nesten gå ut i fra at hun synes jeg skriver mye fjas. Greit nok, er min umiddelbare tanke på det, jeg tåler at noen synes at bloggen min er fjasete – men å skjære alle over en kam, vil jeg påstå er å gå for langt. Det finnes mange eksempler på gode, norske musikkblogger – og flere er ramset opp i kommentarrekken i artikkelen på ballade.no

Selvsagt trenger vi norske musikkblogger
Jeg stiller meg også undrende til Mandelids svar på om vi trenger norske bloggere. Her sier hun ”det er vanskelig å si fordi det finnes så mange gode utenlandske” og bruker ordet ”kanskje”. Selvfølgelig trenger vi norske musikkbloggere. Hvem skal skrive om norsk musikk? Hvem skal skrive om musikk som aldri får omtale i norsk presse? Musikkelskere, artister, bransje – og musikkjournalister trenger bloggere som skriver om musikk. Det er sunt med konkurranse. Det skjerper alle og enhver vil jeg tro.

Bloggere en trussel?
Jeg tror at enkelte musikkjournalister føler seg truet og er redde for sin egen posisjon. Føler man seg truet, så er det naturlig å gå i forsvar eller rakke ned på motstanderen. Kanskje bør de føle seg truet? Det er jo ingen tvil om at vi som blogger har mye større frihet enn musikkjournalister i norsk presse. Vi har flere muligheter. Vi har ingen begrensninger på hva vi kan skrive, hvor mye vi skriver og vi kan skrive personlig og med hjertet. Vi skriver fordi vi har engasjement, vi har behov for å uttrykke oss og vi vil dele med de som ønsker å lese. Vi skriver ikke fordi det er jobben vår og ikke fordi vi får betalt for det. Vi skriver for at vi elsker musikk og vil formidle dette videre. Det må jo være en smule fortvilende for en musikkjournalist å skulle forholde seg til en spalteplass på 800 tegn. Hva får man egentlig sagt om ei plate, om et band på 800 tegn. Alt for lite, mener jeg – og da må det vel være bra å kunne lese en grundigere omtale på blogg?

Gode og dårlige
Men for all del, det finnes gode bloggere og det finnes dårlige bloggere. På samme måte som det finnes gode musikkjournalister og dårlige. Jeg skal unngå fellen om å skjære alle musikkjournalister over en kam – for det er flere journalister som skriver veldig godt og som holder seg utenfor internkriger med andre musikkjournalister. Men jeg må spørre; Er det bare jeg som har hatt en følelse at noen musikkjournalister skriver mer til andre musikkjournalister enn til meg som leser? Er det bare jeg som føler at mange driver internkriging når det gjelder terninger og innhold?

Manglende research
Når det gjelder selve artikkelen som ballade.no har skrevet, så er min påstand at den mangler research. Artikkelforfatter burde ha satt seg inn i det som rører seg blant norske musikkblogger. Jeg tror forfatteren raskt hadde oppdaget at det faktisk er flere gode bloggere som hadde fortjent en plass både i debattpanelet på Øyafestivalen og som eksempel i selve artikkelen.

Ja til flere musikkblogger!
Min oppfordring til alle musikkbloggere – fortsett, fortsett, fortsett. Spre glede, kvalitet, kunnskap og engasjement. Det er gjennom dere jeg utvikler min kunnskap og finner nye musikkperler som er verdt å bruke tid på – ikke gjennom presse som VG eller Dagbladet. Sammen kan vi vokse, bli bedre, bli hørt, lest og ikke minst respektert!

Btw musikkbloggere, ser dere på neste paneldebatt om musikkjournalistikk!

Elin Mariel Dahl, redaktør rockblogg.no

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.