Synkoke – Et band som bør oppleves LIVE!

Onsdag, forrige uke, var jeg invitert på konsert i kjelleren på Revolver (Oslo). SynKoke het bandet som skulle spille, et noe ukjent band for meg. Årsaken til det er nok sjangeren denne musikken ligger inn under. Progjazz er ikke det jeg hører mest på, men som den musikkelskeren jeg er, så er jeg alltid åpen for nye impulser og tolkninger. Jeg hadde hørt litt på debutskiva (Hokjønn, 2009) til bandet i forkant, så jeg var litt forberedt på hva som ventet meg. Trodde jeg. SynKoke er et forrykende LIVE-band og jeg fikk et helt annet inntrykk av musikken LIVE kontra hjemme i stua på plate!

Bandet har holdt på noen år og forteller at de henter inspirasjon fra sine andre band; Pony the Pirate, Amherst og The Opium Cartel. Hadde jeg gjort denne omtalen helt riktig, så burde jeg ha skrevet på nynorsk. Bandet har nemlig tolket Olav H. Hauge sine dikt og sier selv at det nynorske språket er utgangspunkt for energien og stemningen man finner på plata «Hokjønn». Men, bokmål er mitt hovedmål, så det får være bra nok denne gang.

Så hvem er SynKoke?

På hjemmesiden deres står følgende beskrevet om bandet:
«SynKoke spiller progjazzen Shostakovich drømte om å spille. Bandet fullfører det utopiske prosjektet til Miles Davis og Jimi Hendrix, men resultatet bærer preg av det norske som gav Motorpsycho sin identitet. SynKoke er potent, monumentalt, og ambisiøst.
Musikerne bak SynKoke drar med seg elementer fra sine andre band; Pony the Pirate, Amherst, og The Opium Cartel.
De har blitt samenlignet med såvell Shining som Motorpsyco, og det er nærliggende å trekke linjer til Jaga Jazzist og tidligere materiale som Chick Corea og King Crimson.»

Med denne beskrivelsen, så legger de lista høy. Svært høyt. Jeg var derfor spent på denne kveldens konsert. Om det var bra? Ja, fy søren – det ble varmt i kjelleren på Revolver. Det var et forrykende engasjement på scenen. Jeg vil spesielt nevne Erik Nerheim på Sax og Ole Ådland på gitar. Nerheim og Ådland sto for noen herlige psykedeliske kombinasjoner som jeg aldri har hørt tidligere. Aggressivt, hardt, mykt, følsomt. Overraskende vendinger og interessante tolkninger. Min forutinntatte holdning om at dette bare skulle dreie seg om progjazz, stemte overhode ikke. Musikalsk sett var de innom flere sjangere. Bandet spilte flest låter fra «Hokjønn» men vi fikk også noen nye smakebiter. Mine personlige favoritter fra denne onsdagskvelden er låtene; Bomskot og Soleis fekk ej ljåen.

Det var greit med folk i kjelleren denne kvelden. Ikke fult, ikke glissent. Fellesnevneren var et entusiastisk og fornøyd publikum.

SynKoke skal nå i studio, spille inn nytt materiale. Andreplata forventes å komme i løpet av våren 2011. Jeg venter i spenning!

Her finner du SynKoke:
MySpace
Facebook

Twitter
Urørt

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.