The Cubical – den nye Merseybeaten?


Liker du skitten garasjerock med tydelige sekstitallspreferanser? Liker du band som The Sonics, Captain Beefheart og The Magic Band? Liker du råskapen man finner i vokalister som Tom Waits og Nick Cave? Da bør du ta Liverpool-bandet The Cubical i nærmere åsyn! The Cubical spiller en skitten og mørk blanding av blues, soul og psykedelisk rock`n roll. 29. oktober kommer bandet til Oslo for å spille for sitt norske publikum. Stedet er Revolver!

Det er ett år siden The Cubical slapp debutskiva; «Come Sing These Crippled Tunes». Plata fikk veldig gode kritikker, både her i Norge, og i flere store utenlandske aviser/magasiner.

Plata er virkelig bra, og jeg mener, VIRKELIG bra! Min umiddelbare tanke er at plata like gjerne kunne ha vært spilt inn på slutten av sekstitallet fordi sekstitallsgrooven er tydelig tilstedet når gitaristene Alex Gavaghan og Johhny Green riffer i vei på låter som «Like me I`m a Peacock» og «West End Road». Likevel er det vokalist Dan Wilson man legger ekstra merke til når man hører The Cubical for første gang. Wilson synger med en utrolig råskap, ja nesten litt sånn fandenivoldsk. Han nærmest sloss seg gjennom låtene med sin hese og rå dagenderpå-stemme. Jeg innbiller meg at Wilson livnærer seg på Jack Daniels og Marlboro! Det høres i hvert fall slik ut. Ikke overraskende, sammenlignes stemmen til Dan Wilson med  Tom Waits`. Forskjellen er nok at Waits i utgangspunktet har en mørk, hes og rå stemmen, mens Wilson manipulerer stemmen når han synger. Det gjør den likevel ikke mindre genial og unik!

Fire dager i studio
«Come Sing These Crippled Tunes» ble spilt inn på fire dager i det velkjente Sunset Sound Studios i Hollywood. Her har storheter som The Doors, The Rolling Stones, Captain Beefheart og Tom Waits også spilt inn plater. Produsent Dave Sardy har gjort en fantastisk jobb med å fange bandets råskap og energi på så få dager. Sardy har også produsert plater til stjerneartister som, Oasis, Johnny Cash, The Rolling Stones og vår egen rock`n roll prinsesse; Ida Maria.

Den nye Merseybeaten?
The Cubical er kanskje i ferd med å åpne en dør et sted langs elvebredden av Mersey. En dør som har vært stengt lenge. Noen hevder at *Merseybeaten er på vei tilbake, og det takket være The Cubical. Om det stemmer? Ja, det vil tiden vise…

…og mens vi venter!

Er du i Oslo og har lyst til å få med deg et forrykende bra liveband fra Liverpool? Kjenn din besøkelsestid; 29. oktober på Revolver. Med seg denne kvelden har de også norske Phone Joan!

*Merseybeaten oppsto i Storbritannia tidlig på sekstitallet og The Beatles er nok bandet de fleste tenker på når de hører uttrykket Merseybeat, som kort fortalt er en beskrivelse brukt for band som kommer fra Liverpool (som ligger ved elva Mersey) og som spiller en blanding av rock`n roll, blues og soul.

 The Cubical på MySpace

Om Elin Mariel Dahl

Ansvarlig redaktør og eier av rockblogg.no. Jeg er ei skriveglad og musikkinteressert jente fra Narvik, bosatt i Oslo. Jeg jobber med sosiale medier i mitt daglige virke. Bloggen er hobbyen på si.