Violeta Violeta Vol. I – Låt for låt

Mandag 31 januar slippes Kaizers Orchestras album nummer fem. Jeg har tatt en tur innom musikkstreamingtjenesten WiMP, som la ut hele albumet for sine brukere fredag 28.01, for å lytte gjennom Violeta Violeta Volum 1:

Philemon Arthur & the Dung var førstesingelen fra Violeta Violeta Vol. I, og gav en fin forsmak på hva vi kunne vente oss. Denne låten viser oss gode, og 10 år gamle, Kaizers med større bassforsterker.

Diamant til kull byr på et annerledes Kaizers med noe som begynner som en kul og streit rockelåt, og går over i et strykeorkester. Låten avsluttes med en creepy melodi som høres ut som en blanding av dukketeater og Phantom of the Opera.

Femtakt filosofi forteller historien om moren til Violeta, Beatrice, og hovrdan hun kjemper mot egne demoner etter at Kenneth stakk av med Violeta. Dette er omparock på sitt beste.

Din kjole lukter bensin, mor: Bohemian Rhapsody À la Kaizers Orchestra.

En for orgelet, en for meg er en herlig blanding av nytt og gammelt.  Jeg liker «Kontroll på kontinentet» rappingen til Mr. Ottesen, og Kaizers viser at de ikke har glemt gamle kunster. Samtidig har de klart å tilføye elementer som plystreriff, ølfløyte og Lykke Sofie Myrås som spiller rollen som Violeta. Denne sangen kommer også ut i forskjellige versjoner hvor rappere fra andre land er med, for eksempel i den svenske versjonen hvor Timbuktu er med.

Tumor i ditt hjerte har kanskje den kuleste teksten, og tittelen, på hele albumet («som ringane i vatnet blir du større, som en tumor i ditt hjerte blir du verre»). Enda et prakteksempel på hva de har fått ut av hvert album de har gitt ut tidligere. Dette er den sangen som har mest «Maskineri» i seg, som orgelspillingen og koringen.

Hjerteknuser er kanskje den mest folkevennlige Kaizersangen, og blir dessverre litt for døvt for meg. Forøvrig en fin låt for hardbarka Kaizersfans som trenger en break-up-sang.

Psycho under min hatt er min personlige favoritt på Violeta, vol. 1. Kaizers har tatt galskapen fra Ompa til du dør og blandet med lydkvaliteten på Maskineri. Sigøynerrocken er tilbake, og mye bedre enn forrige gang.

Svarte katter og flosshatter, soundtracket til den nye James Bond filmen? Stavanger Symfoniorkester har endelig blitt en del av Kaizerens Orchester, og leverer en flott, og skummel, låt med trompeter som høres ut som elefanter. Også på denne låten har Kaizers fått med seg Lykke Sofie Myrås til å spille/synge rollen som Violeta.

Sju bøtter tårer er nok, Beatrice, avslutningen på volum I, og begynnelsen på volum II? Sangen i seg selv er ikke overbra, men den er med på å fortelle historien.

Alt i alt et fantastisk album fra Kaizers Orchestra, og viser at 10 år i bransjen har gjort dem godt. Sammen med albumet vil du finne tekster samt historien om Violeta, Kenneth og Beatrice.

Rating 5

Om Siri